«شوالیه آواز ایران» گرچه لقبی ست که از جانب سفارت فرانسه به استاد شهرام ناظری اعطا شده است اما این لقب، مدتهای زیادی ست در میان مخاطبان موسیقی ایران جا افتاده است. چرا که شهرام ناظری روایت گر تصانیف و آوازهای پرصلابت ملی و میهنی و از محبوب ترین آوازخوانان تاریخ موسیقی معاصر است.
«شهرام ناظری» در سال ۱۳۲۸ در کرمانشاه به دنیا آمد. در کودکی و نوجوانی به تشویق مادر و پدرش به موسیقی علاقه مند شد. خاندان پورناظری در کرمانشاه همگی اهل شعر و موسیقی و ادبیات هستند.
از جوانی تحت تعلیم نورعلی برومند، آثار گذشتگان موسیقی را فرا گرفت و همزمان برای تکمیل ردیف آوازی از محضر استاد زندهیاد «عبدالله دوامی» نکتهها آموخت و از استادانی چون «محمود کریمی»، «محمدرضا شجریان» و «حسین قوامی» ظرایف آوازی را فرا گرفت. استاد ناظری همزمان با آموختن آواز به آموختن ساز سه تار نزد استاد «احمد عبادی» پرداخت.
ناظری در آزمون بارید سال 1355 در رشته آواز به رتبه نخست رسید.
نخستین گام های شهرت شهرام ناظری هنگام همکاری با گروه چاووش برداشته شد. شهرام ناظری در آلبوم های چاووش2 و 3 و 4 و 7 و 8 به عنوان خواننده حضور یافت. اما آلبوم گل صدبرگ اثری از جلال ذوالفنون یکی از طلایی ترین آلبوم های موسیقی ایران است که فروش خیره کننده ای داشت و به یاد هشتصدمین سالگرد تولد مولانا در بیات زند خوانده شد. این آلبوم سرآغاز راهی بود که شهرام ناظری را در مولانا خوانی بی رقیب کرد.
آلبوم «موسی و شبان» و «آتشی در نیستان» از دیگر همکاری های استاد ناظری و استاد ذوالفنون است که در میان عامه مرددم شهرت فراوانی دارد.
یکی از نقطه های عطف کار هنری شهرام ناظری با آلبوم «شورانگیز»، «حسین علیزاده» شکل گرفت. آلبوم نوروز نیز از همکاری این دو هنرمند به بازار عرضه شد.
پس از این دوران ناظری با گروه «دستان» همکاری میکند.
همکاری با آهنگسازان بزرگی چون: محمدجلیل عندلیبی، پرویز مشکاتیان، کیخسرو پورناظری، هوشنگ کامکار و عطا جنگوک بخش عمده و مهمی از کارنامه هنری ایشان را رقم می زند.
استاد شهرام ناظری به زبان مادری خود یعنی کُردی، قطعات و آلبوم های موسیقی زیادی را به مخاطبان خود عرضه کرده است که از محبوب ترین آنها قطعه: کابوکی، شیرین شیرین و واران واران است.
آثار استاد ناظری با محوریت شعر مولانا عمده فعالیت او در دهه نود را شامل می شود آلبوم هایی مانند: مولویه، سفر عسرت و لولیان.
استاد ناظری در بزرگترین فستیوال های موسیقی در جهان شرکت کرده و کنسرت های بیشمار بین المللی در کارنامه او به چشم میخورد. اجرا همراه با ارکستر فلارمونیک کلن آلمان و کنسرت در موسسه جهانی موسیقی برکلین، آکادمی موسیقی بام نیویورک، جشنواره اروپا رم و جشنواره موسیقی سائوپوئولو تنها بخشی از این اجراهاست.
جوایز متعددی نیز به شهرام ناظری اعطا شده است. نشان طلایی سماع بارگاه مولانا، کلید طلایی شهر خوی، تقدیرنامه از نماینده مجلس کشور کانادا، تقدیر نامه از دانشگاه آکسفورد انگلستان و دریافت جایزه اسطوره زنده از دانشگاه یو اس ال بخشی از این افتخارات است.